Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miksi tietopankki on perustettu?

Tieteellinen keskustelu kummista kokemuksista on usein vähättelevää ja kolonisoivaa. Erikoiset kokemukset ja arkitodellisuudelle käsittämättömät ilmiöt monesti ohitetaan tieteessä arvottomina, naurettavina ja vähintäänkin tutkimukseen kelpaamattomina. Tämä ei onneksi ole koko totuus tieteellisen tutkimuksen kannalta.

Edistääksemme muita tietämisen mahdollisuuksia ja purkaaksemme tieteellisessä keskustelussa vallitsevaa kovaa asennetta vaihtoehtoisen tietämisen mahdollisuuksia kohtaan, tarjoamme aihepiiristä kiinnostuneiden kokijoiden, tutkijoiden ja toimittajien käyttöön tietopankin, jonka kautta kummaa käsittelevä tieteellinen kirjallisuus on helpommin saavutettavissa.

Tietopankki on koottu Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan rahoituksella.

Kuinka käytän tietopankkia?

Voit etsiä tietopankista allaolevalla hakutyökalulla hakusanan (tekijän, teoksen tai julkaisun nimi) avulla, tai klikkaamalla sivun oikeassa laidassa näkyviä asiasanoja. Voit katsoa luetteloa asiasanoista omalla sivullaan täältä.

Mitä tietopankki sisältää?

Tietopankki on kokoelma “kumman” tutkimukseen liittyviä viitteitä, jotka on tyypitelty oikealla näkyvän asiasanaston perusteella. Viitteet ovat pääsääntöisesti tieteellisiä teoksia, mutta joukossa on myös jonkin verran muita tietokirjoja ja muutama kaunokirjallinen teos.

Onko tietopankissa viitteitä myös kotimaisilla kielillä?

Valtaosa kirjallisuudesta on englanniksi, mutta löydät runsaasti materiaalia myös kotimaisilla kielillä. Tällä hetkellä tietopankissa on noin 150 viitettä kotimaisilla kielillä. Voit halutessasi tarkastella pelkästään tietopankin suomen- ja ruotsinkielisiä viitteitä Zotero -palvelussa täältä.

Löysin tietopankista minua kiinnostavan viitteen. Mistä löydän itse artikkelin tai teoksen?

Varsinkin tieteellisten artikkeleiden löytäminen voi olla haastavaa, mutta painettujen kirjojen löytäminen on jo huomattavasti helpompaa. Suuri osa tietopankissa mainituista teoksista löytyy Finnan kirjastotietokannasta, josta näet myös, mistä Suomen kirjastosta teos mahdollisesti löytyy. Vanhat, harvinaiset ja ulkomaiset teokset sijaintitietoineen löytyvät hyvin todennäköisesti WorldCat -palvelusta. Artikkeleiden haussa pääsee alkuun käyttämällä Helka -palvelua.

Voinko lähettää ehdotuksia tietopankin kartuttamiseksi?

Tietopankki karttuu jatkuvasti. Voit osallistua sen kartuttamiseen lähettämällä ehdotuksia sen ylläpitäjälle FM Aatu Poutaselle osoitteeseen aasapo at utu.fi. Tietopankin painotus on kulttuurisia, fenomenologisia, sosiaalisia ja kriittisiä yhteiskunnallisia näkökulmia esittelevissä tutkimuksissa ja muissa tietoteoksissa.

Miten tietopankki on teknisesti toteutettu?

Tietopankki perustuu viitehallintaohjelma Zoteroon. Voit lukea tietopankin teknisestä toteutuksesta tarkemmin täältä.

Kuinka monta viitettä tietopankissa on?

Tällä hetkellä tietopankissa on lähes 600 viitettä. Voit halutessasi katsoa tästä luettelon kaikista tietopankin viitteistä.


Hae tietopankista

thinking