Notifications
Clear all

Viestien julkaisemisesta

Miten lisään uuden viestin? Voit lisätä uuden keskusteluaiheen, kun olet foorumin etusivulla. Silloin tämän tekstilaatikon alla näkyy painike, jossa lukee "Add topic". Klikkaa painiketta ja tekstinsyöttölomake avautuu. Et tarvitse foorumille kirjoittamista varten kirjautumistunnuksia.

 

Huomaathan, että lähettämäsi viestit tarkastetaan ennen julkaisemista. Lähettämäsi viesti ei siis välttämättä näy heti foorumilla, vaikka se näkyykin sinulle sillä laitteella, josta lähetit viestin. Viestien tarkastamiseen kuluu noin 1–3 arkipäivää. Julkaisemattoman viestisi tunnistat huutomerkkikuvakkeesta otsikon edessä. Julkaistun viestin edessä oleva kuvake muuttuu paperiarkin muotoiseksi.

Luovuus ja kumma

1 Posts
1 Users
0 Likes
176 Views
Posts: 36
Admin
Topic starter
 

Luovuus ja kumma

Mistä ideat tulevat? Antiikista lähtien luovuutta ja taidetta on pidetty jumalallisena ispiraationa. Toisinaan lahjakkaat taitelijat kuvailevat luomisprosessiaan passiivisena vastaanottamisena tai ideoina, jotka saadaan unessa tai jotka ilmestyvät heidän mieleensä sellaisenaan.

Vaivatonta, innoituksen vallassa tehtyä luomisprosessia ihannoidaan siinä määrin, että joskus vuosikausien mittainen vaivalloinen luomisprosessi halutaan häivyttää ja korvata sen sijaan tarinalla kerralla saadusta inspiraatiosta. Brittiläinen runoilija Samuel Coleridge (1772–1834) kertoi aikanaan kirjoittaneensa suositun Kublai Khan -runonsa yhdeltä istumalta oopiumnäyn alaisena. Hänen kuolemansa jälkeen paljastui, että todellisuudessa hän oli hahmotellut runoa kymmenen vuoden ajan.

Miksi inspiraatio on niin tärkeää? Näyn, unen tai automaattikirjoituksen vallassa tehty luova työ on varmasti kokemuksena mieleenpainuva. Tarina teoksen luomisesta lakkaa olemasta vain kuvaus teknisestä toteuttamisesta. Tarina tulee osaksi teosta ja parhaimmassa tapauksessa lisää kiinnostusta sitä kohtaan.

Erinomainen esimerkki suomalaisesta taiteellisen inspiraation lähteistä ja luovuuden pohdiskelusta löytyy Mika Waltarin (1908–1979) teoksesta Neljä päivänlaskua (1949). Se on fantastisilla elementeillä runsaasti maustettu kirjoituspäiväkirja siitä, miltä tuntui kirjoittaa Sinuhe, ja kuten Coleridgen runokin, legendan mukaan kirjoitettu noin vain, yhdessä kesässä.

Neljässä päivänlaskussa Waltari nauttii useaan otteeseen kärpässientä (joka ei yleisestä uskomuksesta huolimatta ole myrkyllinen vaan hallusinogeeninen) ja niinkuin hänen työtapoihinsa kuului, työskentelee terveytensä ja mielenterveytensä kustannuksella yötä päivää. Hallusinaatioiden ja muiden taustatekijöiden yhteisvaikutuksesta Waltari kuvailee Neljässä päivänlaskussa näkevänsä ja kuulevansa Sinuhen hahmot ja hänen tehtäväkseen jää vain kirjoittaa muistiin, mitä egyptiläiset kertovat hänelle.

Onko sinulla tarinaa luovuudesta, johon liittyy jokin outo kokemus tai tapahtuma? Voit halutessasi kertoa kokemuksistasi kirjoittamalla foorumille. Voit myös jättää yhteyslomakkeen avulla yhteydenottopyynnön. Voit myös lähettää yksityisviestin yhteydenottolomakkeen kautta.

 

 
Posted : 16/12/2019 10:10

Leave a reply

Author Name

Author Email

Title *

Preview 0 Revisions Saved