Notifications
Clear all

Viestien julkaisemisesta

Miten lisään uuden viestin? Voit lisätä uuden keskusteluaiheen, kun olet foorumin etusivulla. Silloin tämän tekstilaatikon alla näkyy painike, jossa lukee "Add topic". Klikkaa painiketta ja tekstinsyöttölomake avautuu. Et tarvitse foorumille kirjoittamista varten kirjautumistunnuksia.

 

Huomaathan, että lähettämäsi viestit tarkastetaan ennen julkaisemista. Lähettämäsi viesti ei siis välttämättä näy heti foorumilla, vaikka se näkyykin sinulle sillä laitteella, josta lähetit viestin. Viestien tarkastamiseen kuluu noin 1–3 arkipäivää. Julkaisemattoman viestisi tunnistat huutomerkkikuvakkeesta otsikon edessä. Julkaistun viestin edessä oleva kuvake muuttuu paperiarkin muotoiseksi.

Mitä on sattuma?

3 Posts
2 Users
0 Likes
171 Views
 Tuntematon käyttäjä
Posts: 13
Topic starter
 

Mitä on sattuma? Onko sattumaa kun tuikitavallinen, merkityksetön asia tai tapahtuma saa merkityksen esimerkiksi suhteessa ihmisen elämäntilanteeseen?
Veljeni oli murhattu ja olin palkannut lakimiehen avukseni koska halusin varmistaa tekijöiden joutumisen vastuuseen teostaan. Minun piti olla aamulla toisella puolen Suomea asian esikäsittelyssä ja odottelin aamua kotona hyvin surullisena. Olin myös levoton ja mieleeni hiipi epäilys oliko tässä nyt mitään järkeä. Olisiko pitänyt luottaa syyttäjän ja oikeuslaitoksen osaamiseen. Katselin ulos ikkunasta parinsadan metrin päässä olevalle parkkipaikalle kun huomioni kiinnittyi neljään isoon, valkoiseen rekkaan. Ne näyttivät puhtailta kuin juuri autopesusta tulleet. Yhdessä ei ollut mitään tekstiä, kolmen kyljessä melkein rekan kokoisella tekstillä sana UHRI. Tuolloin ymmärsin ettei veljeni ollut syytetty, hän oli rikoksen uhri. Noissa rekankyljissä oli enemmän viisautta ja lohtua kuin useimpien ihmisten puheissa. Viikon, parin päästä googlasin kuljetusliikkeitä ja tosiaan, Uhri Transport löytyi. Nykypäivänä se on Uhrin Transport ja netistä löytyy kuvat rekoista ja tekstistä. Ennen tuota iltaa ja koskaan sen jälkeen en ole nähnyt kyseisen kuljetusliikkeen autoja, en Suomessa enkä muualla Euroopassa. Uskokaa tai olkaa uskomatta mutta totta se on.

 
Posted : 22/11/2019 01:1
Posts: 36
Admin
 

Kuvaat viestissäsi voimakasta tunnetilaa, johon näkemäsi "sattumanvarainen" viesti tuo lohdutusta. Läheisten kärsimys ja kuolema on itsessään jo hyvin merkityksellistä, ja sen lisäksi siihen näyttää usein liittyvän erikoislaatuisia ja mieleenpainuvia kokemuksia, kuten enteitä ja viestejä.

Erityistä herkkyyttä enteiden huomaamiseen ja tulkitsemiseen on ainakin Itä-Suomessa nimitetty "arpomisen neroksi". Psykologinen vastaava termi intensiiviselle merkityksellisyyden kokemiselle on apofenia. Toinen kuvaamaasi ilmiötä määrittelevä psykologinen käsite on pareidolia, eli ihmisen luontainen taipumus etsiä merkityksiä sattumanvaraisista muodoista kuten pilvien muodoista tai maaston pinnanmuodoista.

Oletko kokenut samankaltaista merkityksellisyyttä muissa tilanteissa?

 
 
Posted : 22/11/2019 01:1
 Tuntematon käyttäjä
Posts: 13
Topic starter
 

Tässä tuli pieni väärinkäsitys, yritän selittää paremmin. Noista rekoista tuli mieleen ettei minulla ole mitään pelättävää, olen uhrin puolella, en syytetyn. Sama vaikutus olisi ollut jos joku olisi ymmärtänyt sanoa vaikkapa: mene rauhassa, olet oikeuden puolella, puolustat rikoksen uhria. Samantyyppinen kokemus on varmaan jollekin sattunutkin esimerkiksi:
Olet tehnyt pari viikkoa ylitöitä jonkin projektin kimpussa ja päässä pyörii vain työasioita. Kävelet kotiin ja huomaat mainoksen, firma X:n synttärit 29.10, kakkukahvit ja paljon hyviä tarjouksia. Jäät katsomaan päivämäärää ja muistat että se on vaikkapa parhaan ystäväsi syntymäpäivä. Ilahdut kovasti kun nyt muistat onnitella häntä.
Sattuma oli mukana myös eräällä museokäynnillä vuosia sitten. Olimme mieheni kanssa ensimmäistä kertaa Pariisissa ja ajattelimme pistäytyä Louvressa katsomassa egyptiläistä osastoa. Sisäänkäynnin edessä oli kymmenien metrien jono ja päätimme mennä joskus toiste. Sanoin miehelleni että kävellään vaikka tuonne päin. Jonkun matkan päässä oli toinen sisäänkäynti ja siinä lipunmyyntipiste, eikä ketään jonossa. Ostimme liput ja sitten sisälle ihmettelemään. Kumpikin oli ensimmäistä kertaa Louvressa ilman osastokarttaa tai pohjapiirustusta. Sanoin hänelle että ne egyptiläiset on varmaan tuolla ja siitä suunnasta ne löytyivätkin. Kierrettiin ja katseltiin ja tuli jano ja vähän nälkäkin. Sanoin että tuolla on pieni kahvila ja melkein nurkan takaa se löytyikin. Tässä vaiheessa mieheni katsoi vähän kummissaan ja kysyi että mistä tiesit että täällä on kahvila. En todellakaan tiennyt.
Tämä foorumi on ehkä väärä paikka keskustella sattumasta mutta luin viime kesänä Kate Atkinsonin kirjan Elämä elämältä ja se sai ajattelemaan sattumaa. Kirjasta voidaan olla montaa mieltä mutta taitaa koko meidän elämämme olla kirjaimellisesti sattuman varassa.

 
Posted : 22/11/2019 01:1

Leave a reply

Author Name

Author Email

Title *

Preview 0 Revisions Saved